Τρίτη 16 Μαρτίου 2010


"ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΕΙΣΑΙ ΛΑΪΚΙΣΤΗΣ"


ΤΟΥ ΤΑ "ΕΧΩΣΕ" Η ΤΗΛΕΚΡΙΤΙΚΟΣ
Της Πόπης Διαμαντάκου
Χωρίς όρια ο τηλεοπτικός λαϊκισμός δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια και τον θυμό του κόσμου για τηλεθέαση
Είναι εύκολο να δημιουργήσει επικίνδυνες πλάνες ο τηλεοπτικός λαϊκισμός σε εποχές αναστάτωσης, με διάχυτο το αίσθημα αδυναμίας και έντονη την ανάγκη του κόσμου να βρει στηρίγματα.
Για παράδειγμα, η φράση που φιγουράρει εδώ και μέρες στην οθόνη πάνω από το κεφάλι του Γιώργου Παπαδάκη, καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπομπής του: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Όχι γιατί δεν υπάρχουν κλεμμένα. Βρίθει οικονομικών σκανδάλων ο δημόσιος βίος και...
όχι μόνο στη χώρα μας.
Αλλά είναι διαφορετικό να ακούγεται ένα τέτοιο σύνθημα σε μια πορεία για παράδειγμα, όπου λειτουργεί εκτονωτικά και απλώς συμπληρώνει άλλα συνθήματα που εκφράζουν συγκεκριμένες διεκδικήσεις και διαφορετικό να φιγουράρει σε μια ενημερωτική εκπομπή, η οποία θα όφειλε τουλάχιστον να διευκρινίζει τι εννοεί «κλεμμένα» και από ποιον.
Η αοριστία μόνο σύγχυση προκαλεί, που μπορεί να αποβεί και άκρως επικίνδυνη σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Και αυτό γιατί ένα διαρκώς θυμωμένο κοινό μπορεί να κατευθυνθεί προς οποιονδήποτε του προκαλεί ενόχληση και συνήθως προς εκείνους που προβάλλονται περισσότερο ως οι ωφελημένοι, χωρίς ωστόσο να είναι και οι πραγματικά ένοχοι. Οι τελευταίοι άλλωστε, έχουν συνήθως φροντίσει να μη βρίσκονται σε κοινή θέα, κατά κανόνα έχουν καλύψει τα νώτα τους ή είναι σε εγρήγορση και πρώτοι κινούν μηχανισμούς της Δικαιοσύνης αν θεωρήσουν ότι γίνονται αστήρικτοι υπαινιγμοί εναντίον τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου