Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010


ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΝΕΟ!
Σε συμφωνία για το μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, με συμμετοχή της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατέληξαν η Γερμανία και η Γαλλία κυριολεκτικά στο παρά πέντε της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Το κείμενο της συμφωνίας τίθεται επί τάπητος σε σύσκεψη των 16 ηγετών της Ευρωζώνης και «ικανοποιεί πλήρως» την Αθήνα, η οποία κάνει λόγο για «μήνυμα σταθερότητας».
«Είναι θετικό ότι υπάρχει σχέδιο απόφασης που θεωρούμε ότι μας καλύπτει πλήρως» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Πεταλωτής μίλησε για ένα «πολύ καλό σχέδιο» το οποίο θα έχει «θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία». Ερωτηθείς, δε, αν οι χώρες της Ευρωζώνης συμφωνούν με αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε θετικά.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου ύψους 22 δισ. ευρώ -σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες-προέρχονται από συντονισμένα διμερή δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης και δευτερευόντως από το ΔΝΤ.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή της Ευρωζώνης κατά τα δύο τρίτα και του ΔΝΤ κατά το ένα τρίτο. Η συμβολή των χωρών του ευρώ θα είναι ανάλογη της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το επιτόκιο θα είναι «επιτόκιο αγοράς» και η ενεργοποίηση των κεφαλαίων θα προβλέπεται -υπό αυστηρές προϋποθέσεις- με ομόφωνη απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης, και μόνον ως «έσχατη λύση», εάν δηλαδή η Ελλάδα αναζητήσει κεφάλαια στις αγορές και δεν τα μπορέσει να τα αντλήσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου