Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010


ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ ΛΕΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ


ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ;
H ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία αξιοπιστία, στο τέλος θα χρεοκοπήσει” τονίζει η WALL STREET JOURNAL σε ανάρτηση στο blog (Source) της εφημερίδας.
Σχολιάζοντας την κατηγορηματική διαβεβαίωση του υπουργού των οικονομικών στην FINANCIAL TIMES ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, το άρθρο στην WALL STREET JOURNAL ερμηνεύει (και παραφράζει) τη δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου ως εξής: Εάν η Γερμανία δεν εξακολουθήσει να δίνει χρήματα στην Ελλάδα η Ελλάδα θα καταστρέψει το ενιαίο νόμισμα, μ’ άλλα λόγια με ένα άκομψο τρόπο, αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να εκβιάζει την ευρωζώνη.
Η WSJ αμφισβητεί όχι μόνο τη δέσμευση από την πλευρά της Ελλάδας να θέσει τα οικονομικά της υπό έλεγχο, αλλά ακόμα και την προθυμία της να επιβάλλει τα μέτρα λιτότητας για τα οποία έχει δεσμευτεί. Όσο δεν το κάνει αυτό – προσθέτει – η Ευρώπη και ιδίως η Γερμανία θα είναι αναγκασμένη να διοχετεύει συνεχώς χρήματα στην Ελλάδα προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία δηλ. στην ουσία την αποχώρηση από το ευρώ. Και αυτό διότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, είναι πιθανόν οι αγορές να εξαναγκάσουν και τα άλλα κράτη στην περιφέρεια της ευρωζώνης σε χρεοκοπία.
Παραπέμπει αναλυτικά στο πρόσφατο άρθρο του Michael Lewis στο Vanity Fair, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως «η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά στην ΕΕ», μία χώρα στην οποία είναι λογικό να υποθέτει κανείς ότι όλοι σχεδόν – συμπεριλαμβανομένων των μελών του κοινοβουλίου – ψεύδονται αναφορικά με τη φορολογική τους κατάσταση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου