Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010


ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ


ΤΑΥΤΙΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ξημερώματα έφυγε από τη ζωή ο θεατρικός επιχειρηματίας Γιώργος Λεμπέσης, ο άνθρωπος που ταύτισε το όνομά του και τη ζωή του ολόκληρη με το θεάτρο και τους ηθοποιούς, που τους αγάπησε και τον αγάπησαν πολύ. Σε ηλικία ογδόντα χρόνων και μετά από πολλά προβλήματα υγείας, πέθανε στο νοσοκομείο Φλέμινγκ, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό, έχοντας στο πλάι του, την αγαπημένη του σύζυγο Νινέττα, τα παιδιά του, την Νταίζη και τον Παναγιώτη αλλά και τη θεατρική του οικογένεια. Ποιος δεν θυμάται τον Γιώργο Λεμπέση, καθισμένο στο γεμάτο βιβλία γραφειάκι του, στο Λαμπέτη, να διαβάζει θεατρικά έργα, να ονειρεύεται παραστάσεις, να στήνει θιάσους και να μην το βάζει ποτέ κάτω: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Τζένη Καρέζη, ο Νίκος Κούρκουλος και ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Δημήτρης Χορν και η Ελλη Λαμπέτη, ο Λάκης Λαζόπουλος και η «Ελεύθερη Σκηνή», αλλά και ο Ζυλ Ντασέν, ο Κακογιάννης, η Νόνικα, η Κάτια, ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Πέμυ Ζούνη..... Η πρόζα και η επιθεώρηση, η κωμωδία και η κομεντί, όπως και όλα τα είδη του θεάτρου, αποτελούσαν την καθημερινότητά του.

Γεννημένος στις 22 Απριλίου του 1930 στα Βουνάρια, ένα χωριό κοντά στην Κορώνη, ο Γιώργος Λεμπέσης, ξεκίνησε από τα μπουλούκια οργώνοντας την επαρχία και μετά, ερχόμενος στην Αθήνα, έπιασε το νήμα του θεάτρου, ξεκινώντας από το Κεντρικόν. Ολες οι αναμνήσεις από αυτή τη μακρά πορεία μέσα στο θέατρο την κατέγραψε με τον δικό του τρόπο, πριν από τρία χρόνια σττο βιβλίο με τις αναμνήσεις του και τον τίτλο «Από απόσταση αναπνοής» (εκδόσεις Λιβάνη). Ανάμεσα στις σελίδες του ζωντανεύει το ελληνικό θέατρο από το 1975 ως τις μέρες μας, σχεδόν, μέσα από τις παραγωγές που έκανε, ξεκινώντας από τα θέατρα Αττικόν, Μινώα, Κάππα, με την «Ελεύθερη Σκηνή» και το «Ελεύθερο Θέατρο», τα θέατρα «Αλίκη», «Πορεία», «Αθήναιον», «Λαμπέτη» και «Βεάκη».

Η κηδεία του Γιώργου Λεμπέση θα γίνει την Παρασκευή, στις 14.00, από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών. Η οικογένειά του, αντί στεφάνων, επιθυμεί να κατατεθούν χρήματα στη «Φλόγα».tovima.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου