Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009


ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΑΕΕ!

SOS ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΤΑΜΕΙΑ!
Στον «αέρα» κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, καθώς τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας δεν μπορούν να καταβάλουν τις συντάξεις των επομένων μηνών, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Το Βήμα.
Οι εργαζόμενοι στα Ταμεία και οι συνδικαλιστές επισημαίνουν την αντίφαση τα Ταμεία να εμφανίζονται με αυξημένη περιουσία, ενώ την ίδια ώρα αδυνατούν να πληρώσουν τις συντάξεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι διοικητές των δύο Ταμείων σε επιστολή τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ΙΚΑ χρειάζεται 300 εκατ. ευρώ, μόνο για τις συντάξεις του Νοεμβρίου, ενώ ο ΟΑΕΕ 232 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων.
Τα δύο έγγραφα παρουσίασε την Τρίτη ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γ.Κουτρουμάνης.
Στην επιστολή του, ο διοικητής του ΙΚΑ επισημαίνει ότι τα χρήματα είναι αναγκαία, «επειδή δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης των ομολόγων» που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα εκδώσει για τις παλιές οφειλές του Δημοσίου (την κρατική επιχορήγηση) προς το Ταμείο. Ο διοικητής του ΟΑΕΕ σημειώνει ότι το Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων «βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία, εξαιτίας της μείωσης των προϋπολογισθέντων εσόδων και της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης».
Εκτός από τα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, έκτακτη χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα χρειαστούν ο ΟΓΑ, ο ΟΠΑΔ, το ΝΑΤ και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (με έλλειμμα ύψους 650 εκατ. ευρώ περίπου), που δεν μπορούν να ανταποκριθούν με ευκολία στις υποχρεώσεις τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου