Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011


«Πρέπει να τακτοποιήσουμε τα του ευρωπαϊκού μας οίκου»

Για αλλαγή όλων των συνθηκών της ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο, κάνει λόγο σε άρθρο του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει με την κρίση χρέους τη μεγαλύτερη δοκιμασία των τελευταίων 60 ετών. Έχουμε επιδοθεί σε μια άμεση διαχείριση της κρίσης με σκοπό να σβήσουμε κατ' αρχάς τη φωτιά που ξέσπασε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Αυτό είναι βέβαια απαραίτητο, αλλά όχι αρκετό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βρούμε και τις λύσεις για την πορεία προς το μέλλον. Ένα από τα διδάγματα από την εξέλιξη της Ευρώπης είναι ότι μόνο υπό την ασφυκτική πίεση μιας εξελισσόμενης κρίσης δημιουργούνται οι συνθήκες υπό τις οποίες είναι δυνατό να γίνουν πολιτικά άλματα» αναφέρει στην καθημερινή. Όπως σημειώνει: «Έτσι έχει έρθει πλέον η στιγμή να εξεταστούν οι δομικές ελλείψεις των έως τώρα ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να εξελιχθεί η Ευρώπη προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το πιο επιτυχημένο ειρηνευτικό πρόγραμμα όλων των εποχών. Η ενιαία αγορά παραμένει ο θεμέλιος λίθος της ευημερίας μας ειδικά την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Για να συνεχίσουμε όμως να έχουμε σκηνική παρουσία την εποχή των νέων, αναδυόμενων δυνάμεων, απαιτούνται νέες προσπάθειες.
Πρέπει να τακτοποιήσουμε τα του ευρωπαϊκού μας οίκου, για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε στη συνέχεια και προς τον υπόλοιπο κόσμο. Και η Γερμανία δεν θα τα κατάφερνε να αντεπεξέλθει επί μακρόν στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης από μόνη της. Η επανεθνικοποίηση θα αποτελούσε λοιπόν ένα ιστορικό αδιέξοδο. Η απάντηση στην κρίση είναι περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη. Η κρίση χρέους έδειξε όμως ένα πράγμα: οι δεσμεύσεις των κανόνων σταθερότητας δεν ήταν αρκετές. Δεν μπόρεσαν να αποσοβήσουν τη δημιουργία της κρίσης χρέους. Γι' αυτό χρειαζόμαστε το βήμα προς μια γνήσια Ένωση Σταθερότητας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει πάντως χωρίς πραγματικές παρεμβατικές δυνατότητες. Είναι απαραίτητο να υπάρχει από πλευράς της Ευρώπης το δικαίωμα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών εκείνων που παρεκκλίνουν της πορείας της δημοσιονομικής αρετής». Πηγή: 24h.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου