Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009


ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΕΥΡΩΠΗ!


ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ 27 ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ!
Επί της αρχής η Ελλάδα βρήκε συμμάχους στο πρόσωπο των πολιτικών ηγετών αρκετών κρατών της ΕΕ, γεγονός που σηματοδοτεί το θετικό στοιχείο, ότι η ελληνική δημοσιονομική κρίση δεν προκαλεί διάσπαση της Ευρωζώνης.
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ αναφέρθηκε «στην κοινή ευθύνη» απέναντι σε μέλος της ευρωζώνης και επισήμανε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση πάνω στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών με δυσκολίες στον προϋπολογισμό τους.
«Αν για παράδειγμα», είπε η κ. Μέρκελ, υπάρχουν προβλήματα στο Σύμφωνο Σταθερότητας σε μια χώρα και αυτά μπορούν να λυθούν με κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, τότε εγείρεται το ερώτημα ποια επίδραση έχει η Ευρώπη στα εθνικά κοινοβούλια ώστε να μη σταματήσει η Ευρώπη. Θα είναι ένα δύσκολο καθήκον, διότι τα εθνικά κοινοβούλια δεν επιθυμούν να τους υπαγορεύουν τη λύση».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσε «πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα πάρει τα μέτρα για το συμφέρον της και για το συμφέρον της Ευρωζώνης και έχουμε τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά της».
Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ρέινφελντ, τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι πρόβλημα, αλλά είναι βασικά εθνικό πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με εθνικά μέτρα» και σημείωσε με χαρακτηριστικό τρόπο. «Πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Έχουμε δημοσιονομικά προβλήματα και στα 27 κράτη - μέλη».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι «δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα και γενναία μέτρα στο άμεσα μέλλον».
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν και «απέκλεισε τελείως» την χρεοκοπία στην Ελλάδα δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση «θα λάβει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εξυγίανση του προϋπολογισμού».
«Στηρίζουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας, αλλά θα πρέπει να διανύσει τον δρόμο αυτό μόνη της», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιλμπε. «Έχουν δικαίωμα στην αλληλεγγύη, αλλά από την άλλη πλευρά, κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες των πράξεών της», πρόσθεσε.
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες η Αμέλια Τόρες, η οποία είναι εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου, Χοακίν Αλμούνια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου