Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011


Άρθρο για την άρνηση Σαμαρά

Του Μιχάλη Αγραφιώτη
Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε από τους Ευρωπαίους ηγέτες και ειδικά από το Λαϊκό κόμμα, ούτε από τις γάγγραινες του κόμματος του, ούτε από την αρνητική επιχειρηματολογία που δημιουργήθηκε μετά την ψήφιση της κυβέρνησης συνεργασίας και κατά συνέπεια την αποδοχή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου «περί κουρέματος» και τα μέτρα που θα ακολουθήσουν. Αν συνεχίσει αυτή την πολιτική σύντομα τα ποσοστά του θα επιστρέψουν στις παλιές κακές εποχές και όχι μόνο αυτοδυναμία δεν θα επιτύχει αλλά τα ποσοστά του θα είναι πολύ χαμηλά.
Ο κ. Σαμαράς επί δύο έτη ακολούθησε σκληρή αντι-μνημονιακή πολιτική. Αυτό αύξησε τα ποσοστά του και την αποδοχή του από τους πολίτες. Πριν από λίγες ημέρες συναίνεσε στην κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου που ουσιαστικά θα εξομαλύνει τη θέση μας απέναντι στους εταίρους. Πως μπορεί να στηρίζεις μια κυβέρνηση που ουσιαστικά θα στηρίξει το «κούρεμα» του χρέους και την εφαρμογή του και αρνείσαι να υπογράψεις τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση από τη στιγμή που είσαι αρχηγός κόμματος που έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης;
Ο κ. Σαμαράς κινείται σε επικοινωνιακό πλαίσιο. Τώρα μπορεί να έχει κέρδος αλλά μετέπειτα θα γυρίσει αρνητικά για τον ίδιο. Θεωρεί εκ των προτέρων βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα υπογράψει, αφού αλλιώς η χώρα δεν θα λάβει την κρίσιμη δόση για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας. Όμως, θέλει να δημιουργήσει το κλίμα στην Ελληνική κοινωνία. Ποιο μήνυμα περνάει αυτές τις ημέρες η Συγγρού; Ότι η Νέα Δημοκρατία πιέζεται να υπογράψει και πράγματι γίνεται. Όμως δεν θα το κάνει αυτό μετ’ ευκολίας αλλά θα αντισταθεί. Αυτό θυμίζει παλιές καλές εποχές επικοινωνιακής πολιτικής που εφαρμοζόταν επί εποχών του κ. Καραμανλή.
Ο κ. Σαμαράς κάνει ένα σοβαρό λάθος. Οφείλει να βγει και να πει την αλήθεια στον Ελληνικό λαό και να πει ότι αυτή είναι η κατάσταση στην οικονομία, χρειαζόμαστε την στήριξη των Ευρωπαίων, πρέπει να υπογράψω τις δεσμεύσεις ,γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Από τη στιγμή που στηρίζει την υπάρχουσα κυβέρνηση και θέλει να βοηθήσει τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο πρέπει να μιλήσει καθαρά στον κόσμο, γιατί είδε και τις συνέπειες και γκρίνιες που είχε η υποχώρηση του στην κυβέρνηση συνεργασίας. Η απογοήτευση στον κόσμο, ειδικά της Νέας Δημοκρατίας, ήταν μεγάλη. Η 19η Φεβρουαρίου αποτελεί ουσιαστική καμπή για τον κ. Σαμαρά. Ή θα πρέπει να δεχθεί επιμήκυνση του χρόνου της σημερινής κυβέρνησης τουλάχιστον για 9 μήνες περαιτέρω, ή θα πρέπει να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα και αφήνοντας την κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης ΠαΣοΚ και ΛΑΟΣ. Αυτό θα του προσδώσει μια συσπείρωση, όμως επειδή το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστότατο και αναμένεται η κατάσταση να επιδεινωθεί αυτό θα αποτελέσει τροχοπέδη για την συνεργασία σε μια μελλοντική κυβέρνηση που ποιος ξέρει πως μπορεί να διαμορφωθεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου