Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010


ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ


ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!
Τα πρόσωπα που χρησιμοποίησαν οι διαχειριστές των μαύρων ταμείων της Siemens για να μοιράσουν ζεστό χρήμα σε πολιτικούς, χωρίς ν' αφήσουν ίχνη, αναζητούν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής. Προς αυτή την κατεύθυνση, ζητούν ν' ανοίξουν και οι λογαριασμοί όλων όσοι συμμετείχαν στη διακίνηση των χρημάτων από το εξωτερικό στην Ελλάδα, χωρίς να αποκλείουν ότι πολλές φορές οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν, ειτε τους σκοπούς της μεταφοράς ή τους τελικούς αποδέκτες.
Στη λίστα της εξεταστικής με τα ονόματα όσων συνδέονται με τη διακίνηση μαύρου χρήματος περιλαμβάνονται 22 φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, χρηματιστές και κρατικοί υπάλληλοι καθώς και δύο εταιρίες.
Από τους 22, ωστόσο, μέχρι σήμερα μόνο τέσσερα άτομα έχουν εξεταστεί ως ύποπτοι, ενώ για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει καμία κατηγορία.
Πρώτα ονόματα στη λίστα της εξεταστικής επιτροπής είναι οι κύριοι Καλδής και Λέτσας, ιδρυτές δύο off-shore εταιριών, κατ' εντολή Χριστοφοράκου.
Ακολουθούν οι χρηματιστές Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος και Νίκος Δεβλέτογλου, οι οποίοι έχουν ήδη κληθεί ώς ύποπτοι από τον εισαγγελέα, καθώς και ο επιχειρηματίας Βασίλης Τυρογαλάς, στους λογαριασμούς του οποίου στην Κύπρο, σύμφωνα με την δικογραφία, μπήκαν 1.212.000 ευρώ από την Placid Blue.
Στον κατάλογο των επιχειρηματιών περιλαμβάνονται οι κ.κ. Δημήτρης Δαμκαλίδης και Γιάννης Δαμκαλίδης, και ο φαρμακοβιομήχανος Μάριος Κάτσικας, στον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν 200.000 ευρώ από την off shore Placid Blue.
Δύο εφοριακοί, οι κύριοι Μάριος Νικολιδάκης και Αντώνης Περίσσιος αλλά και ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ Παναγιώτης Κουκουλομάτης είναι τα ονόματα των κρατικών αξιωματούχων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Το ΜEGA επικοινώνησε με τους κ. Κουκουλομάτη και Νικολιδάκη, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη Siemens.
Στη λίστα αναφέρεται και το όνομα του κ.Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κ. Κάντας έχει λάβει σε λογαριασμό του στην Dressner Bank, 500.000 ευρώ.
Αμεση σχέση με τον τραπεζίτη Οσβαλτ, ο οποίος αναζητούσε ζεστό χρήμα στην Ελλάδα έναντι εμβασμάτων στο εξωτερικό, είχαν σύμφωνα με το έγγραφο της εξεταστικής, ο Γρηγόρης Κυριτσάκας, δικηγόρος και πρόεδρος Χρηματιστηριακής, ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος και η σύζυγός του κ. Σκουταροπούλου, οι οποίοι όμως δεν αντιμετωπίζουν καμία κατηγορία ούτε έχουν κληθεί από τις αρχές.
Στο "κλαμπ" των επιχειρηματιών, παρουσιάζονται ακόμη ο Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γιώργος Κορωνιάς, σε λογαριασμό του οποίου μπήκαν 75.000 ευρώ, και ο Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης, ιδιοκτήτης της εταιρίας Νεοχημική. Ο τελευταίος, με ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Siemens.
Με τα ονόματα Κωνσταντίνος Κορμάς και Χρήστος Μαρκόπουλος, καθώς και του γερμανού Κienest, ολοκληρώνεται η λίστα των φυσικών προσώπων και ακολουθούν οι δύο εταιρίες, KPMG και Prince Pacific.
Ομόφωνα, μετά από πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη, η εξεταστική επιτροπή αποφάσισε να κληθούν στη Βουλή προκειμένου να καταθέσουν ό,τι γνωρίζουν για την υπόθεση Siemens, ο Σωκράτης Κόκαλης, ο Πέτρος Λάμπρου και το πρώην στέλεχος της γερμανικής εταιρείας Γ. Σκαρπέλης. Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής απέφυγε να δεσμευθεί για τον χρόνο της κλήσης τους.
Αποφασίστηκε, ακόμα, τριμελής επιτροπή της εξεταστικής να μεταβεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο στη Γερμανία για να εξετάσει τους κ. Σίκατσεκ, Κούτσενρόιτερ και ενδεχομένως τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, εφόσον αυτό καταστεί δυνατό. Η τριμελής επιτροπή θα αποτελείται από την κ. Τσόνογλου, τον Πάνο Καμμένο από τη ΝΔ και πιθανότατα από τον Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ.
Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο της εξεταστικής επιτροπής μπαίνει το πόθεν έσχες όλων των πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν με τη Siemens την τελευταία 20ετία, ενώ με έγγραφο που απέστειλαν τα μέλη της επιτροπής προς τον πρωθυπουργό τού ζητούν να προβεί σε διάβημα προς τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να υποχρεώσει την εταιρεία να παράσχει περισσότερα στοιχεία στην Ελλάδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου