Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010


Κίνημα στο Γουδή απο την Ντόρα!


Όλα φαίνεται να είναι έτοιμα για το μεγάλο πολιτικό βήμα της κ. Μπακογιάννη στις 21 Νοεμβρίου στο Μπάντμιντον (Γουδή).

Το κίνημα πολιτών της πρώην Υπουργού επιχειρεί να δώσει την εντύπωση οτι θα στηριχθεί σε νέα και κυρίως άφθαρτα πρόσωπα, αλλά όλοι στο περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη γνωρίζουν οτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην ελληνική πολιτική σκηνή μοιάζει άκρως ουτοπιστικό εγχείρημα. Αυτή η διαπίστωση δεν εμποδίζει ωστόσο το επιτελείο του νέου "κινήματος" να το επιχειρήσει.
Αλλά και η πρώην Υπουργός Εξωτερικών επιμένει σ΄ αυτή την συνταγή γνωρίζοντας φυσικά οτι μόνο επικοινωνιακό τρικ μπορεί να είναι μια τέτοια επιλογή. Γιατί είναι βέβαιο οτι η ένταξη νέων προσώπων σε έναν νεοσύστατο πολιτικό σχηματισμό δεν θα μπορέσει άμεσα να προσδώσει πολιτικό κύρος, ούτε φυσικά πολιτική αξιοπιστία μέχρι τουλάχιστον, αυτά τα πρόσωπα να καταξιωθούν.
Στο μεταξύ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η κ. Μπακογιάννη έχει έλθει σε επαφή με πρώην κορυφαίους Υπουργούς της Κυβέρνησης Καραμανλή -οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- βρίσκονται στην δυσμένεια του νέου ηγετικού πυρήνα της Ρηγίλλης.
Μάλιστα ασφαλείς πληροφορίες του “New Post” αναφέρουν οτι ήδη έχει συνομιλήσει με πολλούς και έχει λιάνει το έδαφος προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα ένταξής τους στο κόμμα της με άνεση. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για συνομιλίες με βουλευτές που σήμερα είναι στην Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Στην περίπτωση αυτή η κ. Μπακογιάννη φαίνεται να έχει ζητήσει υπομονή ώστε η όποια κίνηση αποχώρησης τους να πραγματοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο προκειμένου να μην χαρακτηρισθεί αποστασία η ενδεχομένη ένταξή τους στο νέο κίνημα.

Τα πρόσωπα


Παράλληλα η πρώην Υπουργός φαίνεται να συνομιλεί τακτικά με πρώην Υπουργούς όπως για παράδειγμα με τους Πέτρο Δούκα και Γιώργο Βουλγαράκη και μάλιστα ο πρώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο EXTRA 3 απέφυγε την όποια κριτική στην κ. Μπακογιάννη.
Η κίνηση Δούκα δείχνει το πως έχει αρχίσει να διαμορφώνεται κάποιο κλίμα στον χώρο της κεντροδεξιάς αφού όσοι θα έχουν δυσμενή μεταχείριση στο μέλλον απο την νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ θα βρίσκουν εναλλακτική λύση και στέγη στον νέο πολιτικό σχηματισμό της κ. Μπακογιάννη. Φυσικά μια τέτοια προοπτική είναι ακόμα σε επίπεδο σεναρίου αυτή την ώρα, αφού δεν έχει σχηματοποιηθεί ακόμα ο νέος σχηματισμός ούτε έχει ξεκαθαρίσει η πολιτική και ιδεολογική του ταυτότητα. Φυσικά στο διαφημιστικό που έδωσαν στην δημοσιότητα οι άνθρωποι της νέας Ντόρας Μπακογιάννη ενυπάρχουν κάποια στοιχεία αλλά μάλλον είναι θολά. Για παράδειγμα το “είμαστε” φιλελεύθεροι" δεν μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει ούτε να προσδώσει την δέουσα σημασία αφού... όλοι σήμερα φιλελεύθεροι είναι!
Ποιοι όμως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την κ. Μπακογιάννη εκτός των κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη και του Κώστα Κιλτίδη οι οποίοι είναι ήδη ανεξάρτητοι βουλευτές;
Η ίδια δεν θέλει να κάνει αναφορά στο θέμα τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση οτι δεν πρόκειται να προτρέψει κανέναν να την ακολουθήσει. Αυτό πάντως -όπως τουλάχιστον δείχνουν τα πράγματα- δεν είναι απολύτως ακριβές. Γιατί για παράδειγμα, η Έλσα Παπαδημητρίου έχει ήδη αποστασιοποιηθεί ψυχολογικά απο την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και αυτό εκφράστηκε πολιτικά στην περίπτωση εκλογής Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αφού όλοι γνωρίζουν οτι είχε ταχθεί με την πλευρά Τατούλη.
Ένα δεύτερο πρόσωπο είναι ο Γιώργος Κοντογιάννης ο οποίος στην παρούσα φάση διαχειρίζεται επικοινωνιακά το ζήτημα της μελλοντικής του στάσης αλλά απο ουδέτερους πολιτικούς παρατηρητές θεωρείται βέβαιο οτι θα ενταχθεί στον νέο πολιτικό σχηματισμό.
Από τα... φαβορί για προσχώρηση στο κίνημα της Ντόρας Μπακογιάννη θεωρείται ο κ. Αυγενάκης και σε δεύτερη φάση ο κ. Σίμος Κεδίκογλου ενδεχομένως οι κ. Γιαννόπουλος και Μουσουρούλης.
Τα συνθήματα και η νομιμοποίηση

Η συνθηματολογία που έχει επιλέξει η κ. Μπακογιάννη είναι κοινότυπη και δεν φαίνεται να παρουσιάζει κάτι διαφορετικό απο όλα αυτά που κατά καιρούς τα κόμματα έχουν παρουσιάσει. Για παράδειγμα το σύνθημα δικαιοσύνη ή αυτό περί σεβασμού δεν είναι έννοιες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συζητήσεις στην κοινωνία ως κάτι νέο που έρχεται.
Σχετικά με την άμεση νομιμοποίηση που χρειάζεται η κ. Μπακογιάννη έναντι του κ. Σαμαρά ενδεχομένως της δοθεί απο τον κ. Παπανδρέου ο οποίος έχει καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις. Είναι συνεπώς πιθανόν να κληθεί και η κ. Μπακογιάννη ως επίσημος συνομιλητής του Πρωθυπουργού, αυτή θα είναι και η επίσημη διαπίστευση της νέας πολιτικού αρχηγού! newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου