Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009


ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ!


ΑΣΧΗΜΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Σκηνικό ασφυξίας δημιουργείται στην αγορά από τις ακάλυπτες επιταγές, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Marc που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).
Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2009 οι ακάλυπτες επιταγές ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ.
Με το... πιστόλι στον κρόταφο βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.
Η αγορά έχει γεμίσει με ακάλυπτες επιταγές και τα... φέσια πάνε... σύννεφο, με αποτέλεσμα μία στις δύο επιχειρήσεις να απειλείται με λουκέτο. Η κατάσταση γίνεται πιο τραγική καθώς οι υπόλοιπες μισές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν οι επιταγές θα καλυφθούν.Οι επιχειρηματίες αναγκάζονται λόγω της έλλειψης ρευστού να μεταχρονολογούν τις επιταγές. Η μεταχρονολόγηση κυμαίνεται από έξι μήνες και πάνω, όπως διαπιστώνει μία στις τρεις επιχειρήσεις, ενώ...περισσότερες από τις μισές κάνουν λόγο για δύο έως πέντε μήνες. Μία στις επτά μάλιστα δεν έχει... ποικιλία μεταχρονολογημένων επιταγών.
Το χρήμα δεν κυκλοφορεί, δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα έμποροι και βιοτέχνες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και να αντιμετωπίζουν το φάσμα του κλεισίματος.Είναι δε χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, ότι το ύψος των ακάλυπτων επιταγών θα κινηθεί ανάμεσα στα 2,4 με 3,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με την έκταση και της κρίσης στον τουρισμό. Το 2008 ήταν 1,2 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο 1,77 δισ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου