Τετάρτη 18 Μαΐου 2011


ΤΟΜΣΕΝ: "ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΚΑΖΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ"


Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας κινδυνεύει να «εκτροχιαστεί» αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση για εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προειδοποίησε ο απεσταλμένος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν. Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια καλύτερης συνεννόησης των...
πολιτικών κομμάτων. Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε «επιτυχημένη», στις βασικές του κατευθύνσεις, την εφαρμογή του μνημονίου κατά τον πρώτο χρόνο της ισχύος του. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν προχωρήσει με τόλμη στις απαραίτητες παρεμβάσεις, το έλλειμμα φέτος θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 10% του ΑΕΠ ενώ η ύφεση θα είναι κατά μία μονάδα μεγαλύτερη και η ανάκαμψη δεν θα έρθει το 2012.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο 7,6% του ΑΕΠ το τρέχον έτος. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2012.
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για μειώσεις μισθών και συντάξεων ή αύξηση της φορολογίας, αλλά, όπως είπε, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μηχανισμού και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
«Το πρόγραμμα δεν θα παραμείνει σε τροχιά χωρίς αποφασιστική αναζωογόνηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τους επόμενους μήνες. Αν δεν δούμε αυτή την αναζωογόνηση, νομίζω ότι το πρόγραμμα θα εκτροχιαστεί», δήλωσε ο κ. Τόμσεν. fimotro

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου