Σάββατο 16 Απριλίου 2011


"Σταύρωση" με περικοπές - σοκ μετά την Ανάσταση


Περικοπές-σοκ στις κοινωνικές παροχές, στις φορολογικές απαλλαγές, τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τους μισθούς στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ περιμένουν τους Έλληνες μετά το γενικό πλαίσιο που παρουσίασαν χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και με βάση το οποίο θα κινηθεί η προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής της περιόδου 2011-2015.Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τη συγκεκριμένη περίοδο θα ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 27 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. εντός του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα 24 δισ. την περίοδο 2012-2015. Τα 9,6 δισ. θα προέρχονται από αυξήσεις φόρων, τελών και εισφορών και τα 14,4 δισ. από περικοπές δαπανών υπουργείων, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτό σημαίνει κρυμμένα επαχθή μέτρα όπως:

- Δραστική περικοπή των παροχών που καταβάλλονται για κοινωνικούς λόγους σε ευπαθείς ομάδες όπως οι άνεργοι, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

- Περαιτέρω αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις.

- Καταργήσεις και συγχωνεύσεις μεγάλου αριθμού υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοσίου.

- Επιβολή νέων περικοπών στις αμοιβές των εργαζόμενων και τις θέσεις εργασίας σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, καθώς και η επιβολή αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες για καταβολή αποδοχών σε υπαλλήλους του Δημοσίου με σειρά μέτρων όπως η εφαρμογή του κανόνα «1 προς 5» για τις προσλήψεις, η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων κατά 10-15.000 το χρόνο, αύξηση του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων από 37,5 σε 40 ώρες κ.ά. Star.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου