Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011


Νέα μέτρα 3 δις ευρώ φέρνει η αναθεώρηση του ελλείμματος


Νέα μέτρα τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ (και συνολικά 3 δισ. ευρώ) μέσα στο 2011 φέρνει η αναμενόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 από τη Eurostat, από το 9,4% του ΑΕΠ στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ.Στα νέα μέτρα, ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, πρέπει να προστεθούν και τα ήδη σχεδιαζόμενα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που κρίθηκαν αναγκαία για την αντιμετώπιση της υστέρησης των εσόδων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η οποία συνεχίστηκε και το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου.Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καλείται να παρουσιάσει την προσεχή Δευτέρα στους εκπροσώπους της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) στην Αθήνα πλήρως κοστολογημένα μέτρα συνολικού ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ μόνο για το 2011.Η αναθεώρηση του ελλείμματος στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ (με πιιθανότερο νούμερο το 10,2%) από την Eurostat θα ανακοινωθεί επισήμως τον Απρίλιο και οφείλεται, πρώτον, στις μεγαλύτερες των αναμενόμενων υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης, και, δεύτερον, στο έλλειμμα των 500 εκατ. ευρώ που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.Στο πακέτο μέτρων «άμεσης εφαρμογής» το οποίο κρίνεται αναγκαίο ώστε να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός το τρέχον έτος, θα πρέπει να προστεθεί και το συνολικό πακέτο μέτρων, ύψους 22 δισ. ευρώ, του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, το οποίο θα τεθεί επίσης στο «μικροσκόπιο» της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) την προσεχή Δευτέρα.

Νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ το 2011

Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούνται λύσεις που θα οδηγήσουν στην κάλυψη της νέας «τρύπας» των 3 δισ. ευρώ από τη νέα αναθεώρηση του ελλείμματος και την υστέρηση των εσόδων. Υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγούνται μεταξύ άλλων:

1) Να προχωρήσει από εφέτος η μείωση κοινωνικών επιδομάτων, όπως επιδόματα ανεργίας, πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα ΟΓΑ μέσω της θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ.

2) Να διευρυνθεί η περαίωση και στους υπόχρεους που δεν μπορούσαν να κλείσουν τις «εκκρεμότητες», επειδή είχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.

3) Να προχωρήσει η μετάταξη βασικών αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%, αλλά και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, με στόχο την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου