Τετάρτη 28 Απριλίου 2010


ΜΑΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΑΝ


ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σε ΒΒ+ από BBB+ υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Standard & Poor's , διατηρώντας αρνητικό outlook. Πρόκειται για την χειρότερη κατηγορία για τα ελληνικά ομόλογα, την επονομαζόμενη «junk» (υψηλού ρίσκου, στην κυριολεξία σημαίνει «σκουπίδια»).
Ο Οίκος προειδοποιεί μάλιστα τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι περιορίζονται στο 30-50% οι πιθανότητες να μην χάσουν τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης τους ελληνικού χρέους ή χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Οι Οίκοι Αξιολόγησης είχαν προειδοποιήσει ότι το υψηλό κόστος δανεισμού μπορεί να οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση. Ενδεικτικό είναι ότι την Τρίτη το spread των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε τις 700 μονάδες βάσης.
Την υποβάθμιση δεν απέφυγαν από την S&P και τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, αφού όπως εκτίμησε ο Οίκος υπάρχει κίνδυνος για την κερδοφορία τους στα επόμενα τρίμηνα.
Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών που τονίζει ότι: «η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας ούτε την πρόοδο στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη».
Προσθέτει δε ότι «οι σημερινές εξελίξεις είναι δε, μέρος ευρύτερων κινήσεων στις αγορές που έχουν αγγίξει πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου